Sunday, April 15, 2012

Pandai Hutang, Pandailah Bayar!!

Heh.
Tak sangka rupanya, lagi tinggi kau belajar, lagi rendah akal tu.
duk letak kat vuntut (buntut) ke?





aku belajar pun pakai PTPTN.
Pas abis belajar, aku kerja.
tiap-tiap bulan asingkan duit, bayar balik PTPTN.
Kalau kau anak orang kaya, rasa Malaysia ni NEGARA KAYA,
senang je weh.
suruh mak ayah keluar duit sendiri.
then tiap-tiap sem kau guna saving yang ada tuh.





belajar kat UPSI, nak jadik cikgu dengarnya.
elok lahhhhh.
bawak perangai buruk tu pastu sebar kat anak murid=p





*tepuk dahi geleng kepala tengok pic ni*






aku cukup hangin kalau orang kita, orang Melayu,tapi jenis tak nak guna otak.
kudrat tak nak kerah tapi nak hidup senang.
mansuh PTPTN yang kau panggil PTP-tipu tu?
dah tu anak orang lain nak belajar pakai apa? pasir ke?
wow. PANDAInyerrrr






alasan belajar pakai PTPTN pastu kerja belum tentu terjamin, itu alasan bodoh kau tau.
jangan cakap takde peluang, kurang peluang atau apa jelah.
kalau betul nawaitu kau nak cari rezeki, mana-mana pun boleh.
tinggal kau kena pekakkan telinga, butakan mata bila orang cakap,
"belajar tinggi-tinggi tapi duduk kat kilang."
"belajar tinggi-tinggi, tapi kerja kat kedai cabuk."
kerja dulu, kutip pengalaman sebanyak mungkin,
dalam pada tu, jangan give-up nak cari kerja yang ikut standard degree kau tuh.






owh. aku lupa ah.
korang jenis suka duk berkumpul, pastu buat demo je ye dak?
jenis malas nak usaha.
tau suruh mansuh hutang.
pandai,pandai.






p/s: abis je master, cari keja, sambung bayar PTPTN lagi. ouch.

2 comments:

  1. orang sekarangg .. masa pakai takmo pk. dh tanak byr, jgn pnjm.hehe

    ReplyDelete

nak komen? silalah. terima kasih daun keladi, senang-senang komen lagi:)