Saturday, September 10, 2011

How To Cure Acne/Jerawat?









Seriously, ada jerawat tak kat muka aku ni? Tak ada kan? Kan?
Memang takde pun. Memang dari zaman I muda belia remaja lagi I takde masalah jerawat-jerawat nih. Kalau ada pun, bila nak datang, tengah, or dah habis period. Tu pun adalah dalam sebijik dua. Kalau tak keluar kat muka, dia keluar lah kat dalam hidung.





Apasal pelik? Kat dalam hidung pun boleh tumbuh jerawat ke?
Iya weh. Memang ada. Sakitnya Allah aje yang tau. Nak-nak bila ambik wudhu. Itu tak masuk lagi bila adik-adik, kawan-kawan yang gatal tangan, main picit je hidung aku time tuh -__-




Tapi itu dulu. Now, jerawat dah tak tumbuh kat muka or dalam hidung.




Lubang hidung aku rasanya chumil lagi dari gambar ni...*_*




*serius*



Sebab dah tak tumbuh kat muka, dalam hidung, jerawat ni tumbuh kat belakang badan pulak.... *tepuk dahi, mata juling*
sakit weh nak-nak bila mandi.....
So, aku pun pening-pening lah fikir kenapa jerawat boleh tumbuh and how to cure it.




*selepas membuat kajian mendalam dengan surf internet*




Rupa-rupanya, jerawat ni macam lebihan minyak dari kulit kita *angguk dengan mulut ternganga*
Ada banyak cara sebenarnya nak elakkan jerawat daripada tumbuh atau membiak dengan lebih banyak (^_^)
So, if you want to know how to cure acne, this is the right place, guys.
pergi ambik pensel dengan kertas 





Here are 7 tips how to cure the acne or jerawat jahat perosak kulit =)





1) Consume water


- Make sure you drink a lot of water to get rid the toxins and other chemicals. Air ni memang banyak kelebihannya. Bukan setakat buang toksin ke hape tapi boleh jugak menyebabkan kulit korang terasa lembap. 









2) Never try to 'pop' the acne


- Masalah sesetengah orang ialah suka picit-picit jerawat bila jerawat tu tumbuh. geram lah konon-kononnya. But if you do like that, it will worsen the situation actually. Lagi dahsyat tau! Better you dont touch them! Selamatlah sikit *_*




3) Wash Your Face


- Haa.. Wash your face to get rid the dirt and grime. For Muslims macam I, time ambik wudhu tu, sental bersih-bersih muka tu. Gosok dengan lembut lah. Jangan lah korang guna berus kaki duk buat basuh muka. Terus jahanam kulit tu nanti ^_^ 
But dont wash your face too much sebab kulit akan jadi sangat kering and produce more oil. Pastu, jerawat pun naik semacam je banyaknya.




4) Have A Good Diet


- Bila jerawat dah tumbuh, or you already got this problem, make sure dont eat fats and sugars. why? sebab lemak akan menaikkan jumlah minyak and this is not good for your skin. gula pulak akan meningkatkan insulin dan insulin yang berlebihan boleh membiakkan lagi banyak jerawat.





5) Prevent Make Up



- Errr... Tak tau lah yang ni berkesan ke tak. Mana ada perempuan yang tak suka bermekap. kan? So, how to prevent? hehe. What I mean is prevent any make up which is based off of oil. Dari tadi I dah cakap, minyak tak bagus untuk kulit. Berapa kali you nak I ulang?




   6) Exercises and Stay Healthy


- Please do exercises because there is no better way to increase your blood circulation. peredaran darah yang bagus boleh menghalang pertumbuhan jerawat jahat. 



7) Eat Some Fruits


-  Buah memang elok untuk kulit and make sure you eat a lot of fruit especially any type of berry (like strawberry) sebab buah sebegini ialah antioksidan. Its good to prevent the acne. 



ceit. alangkah bagus kalau ada orang baik hati tetiba bagi I buah strawberry bersalut coklat. jerawat hilang, bertambah kasih sayang *_*



But, another way that you can do to get rid the acne is to try some products. Aku sendiri pun guna gel jerawat Syahirah tu je. Sapu sikit, pastu lama-lama die kecut sendiri. Tapi, time jerawat tumbuh kat dalam hidung, aku tak boleh nak buat apa-apa pun -_-





p/s : bila dah start bukak buku fizik, gerenti diri aku cam tak terurus =( 
























   










3 comments:

nak komen? silalah. terima kasih daun keladi, senang-senang komen lagi:)