Wednesday, April 13, 2011

Kalau Dah Panjang Tangan, Janganlah Jadi Penipu Pulak!

Semua anggota badan yang Allah bagi, memang tak pernah berbohong. Siapa yang pandai tengok, mesti tahu sama ada orang tu bercakap benar ataupun bohong.
Kalau tak, takkan wujud cerita Lie To Me tuh. hehe.

Antara deria yang memainkan peranan penting dalam mengesan reaksi @ tindak balas seorang manusia ialah mata. Tengok mata pun kita tahu sama ada orang itu boleh dipercayai atau tidak, boleh dijadikan kawan atau bukan.


















Ini semua mata - mata yang naif dan boleh dipercayai. Kalau mata tu tak penting, takkan ada istilah dari mata turun ke hati.




Tak kenal




 
Maka 



 





Tak cinta *lagu C.I.N.TA berkumandang. sila selak album cinta anda*


Tapi, entri kali ni bukan nak cerita pasal mata rabun, rosak, juling dan lain-lain. Ini adalah entri khas di mana satu kejadian telah berlaku sekaligus menjadi sejarah dalam hidup aku. Owh, mungkin jugak Kak Mas, housemate aku tuh (artis). Tengok entri ini. Seseorang yang dianggap macam kakak, kawan telah menikam kami dari belakang, jadi duri dalam daging, musuh dalam selimut. Pergghhhhhh.....



Kronologi Si Panjang Tangan


 

- Masa aku baru start kerja kat SmartReader Kids, duit aku lesap dalam handbag. Dahlah baru nak start kerja, nak bayar itu ini, hilang pulak. Aku anggap dah tak ada rezeki

Catatan :  Ada 'seseorang' yang terlintas dalam kepala tapi aku usir jauh-jauh dari hati sebab berdosa nak tuduh orang tanpa bukti.



- Handphone aku hilang lepas pergi training. Puas cari tapi tak jumpa. Mustahil ada orang pecah masuk rumah aku tapi aku tak sedar dan aku pun tak singgah mana - mana masa on the way balik. 

Catatan : 'Seseorang' yang sama jugak terlintas dalam kepala tapi aku kata tak mungkin sebab aku baik jugak dengan dia. What the fury betullah



 
- Kak Mas kehilangan duit sekolah yang dia simpan (RM 400) dalam handbag, kat bilik kitorang. Masa tuh cuma ada 4 orang saja dalam rumah dan bebudak. 

Catatan : 'Seseorang' yang sama terlintas dalam kepala aku dan Kak Mas.



 

KRONOLOGI KEJADIAN DUIT HILANG RM400



1) Kejadian berlaku kat rumah, waktu petang. Cuma ada 4 orang iaitu aku, Kak Mas, Kak Laily dan ORANG TU serta bebudak termasuk anak dia. 


2) Sampai rumah, aku terus cakap nak naik atas(my room and kak mas), nak buang air kecil. Kak Mas dengan ORANG TU pergi dapur, isi goreng pisang, keropok lekor nak buat makan - makan.


3) Lepas turun, aku alihkan handbag Kak Mas yang ada atas kerusi. Dia ambil dan tak lama lepas tu naik atas. Kak Laily pun sama jugak. Naik bilik dia dan tak keluar lagi sebab dia buat report dll. (Aku tahu dia tak keluar sebab kitorang akan dengar bunyi pintu bilik kalau dibukak even duduk kat bawah) 


4) ORANG TU nak tukar dia punya tut tut tut (u know what women do bila period time). Aku suruh dia tukar kat tandas kitorang kat atas sebab kat situ ada sabun. Terasalah bersih nanti *_* 


5) Aku rasa dalam 15 - 20 minit dia duduk kat atas  dan kitorang yang dekat bawah ni, langsung tak dengar bunyi air. jangan kata bunyi air, bunyi bukak pili air pun tak dengar. Bila dia turun tangga, dia lap seluar dengan dua - dua tangan. aku nampak, Kak Mas pun nampak.


 

Kenapa kami cakap dialah ORANGNYA???!!


1) Dia cakap, dia tukar tut tut tapi aku tak jumpa langsung tut tut dia kat dalam plastik sampah dalam bilik air kitorang.


2) Bila dah kantoi, dia cakap, dia buang tut tut dia kat bakul sampah yang ada kat dapur walhal dia langsung tak pergi dapur. and the worst part is TANGAN dia yang langsung tak pegang apa - apa!! Dan yang kelakarnya, dia tukar pulak cerita kata dia tak guna toilet kitorang tapi toilet Kak Laily. What the fury betul. Toilet tu bersambung dengan toilet kat bawah. Kalau orang bukak paip air pun kitorang mesti dengar apatahlagi kalau ORANG TU cuci tut tut dia!


 

Kenapa aku TAK BOLEH tengok muka DIA  lagi???! 

- Sebab dia MENIPU! Kalau dah buat salah, kenapa tak mengaku je? Kenapa nak pusing sana, pusing sini? Please stop lah. Kalau kau tak buat salah, kau takkan menangis dan menggigil semacam bila orang tanya. Kau akan berani tengok muka aku dan Kak Mas kalau betul kau tak buat semua ni. Tapi takpe, ALLAH tu Maha Mengetahui. Cepat atau lambat, kau akan dapat balasanNYA.






 

p/s : Hari yang kau ambik handset aku, kau keguguran. Kau tak ingat??? ALLAH sentiasa ada.


     




6 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. adus. u ni. toksah le sebut namanya itu lagi.

    ReplyDelete
  3. yo laaaa.....i x kan sebut lg nama die pasnieeee...

    ReplyDelete
  4. tabahkan diri.tiap yang terjadi akan ada pembalasannya..

    ReplyDelete
  5. yg teraniaya: duit boleh dicari tp bkn kepercayaan. lantaklah dia

    ReplyDelete
  6. owh cik bunga, thanx ya. PASTI ADA PEMBALASAN:)

    ReplyDelete

nak komen? silalah. terima kasih daun keladi, senang-senang komen lagi:)