Sunday, March 13, 2011

Mari Hidup Lama dengan Makan Bawang

Hari ni hari Ahad. Saya tidak bekerja dan kembali lapar di pagi hari. Sanggup makan muffin coklat yang keras mengeras dalam peti ais demi menghilangkan bunyi-bunyian dari perut auuwwwww


Semalam, pergi beli ikan keli kat Pasar Borong. My housemate tanya, "u nak masak apa?" I jawab, "goreng cili api lah." Tetiba, dia ajak pergi beli santan. I pulak tanya,"Nak masak apa?" Dengan dahi berkerut 18 juta, dia balas, "La, kata nak masak cili api?"
"Maksud I, ikan keli goreng cili api."  Last-last, I ikut dia jelah. Sebab dia teringin nak makan ikan keli masak lemak rupanya cian kakakku kehkeh




 
                Budak yang tuisyen dengan housemate kita. Namanya Yana.





Ikan keli masak lemak cili api. Siap tabur bawang besar pastu cakap kat housemate, "Bawang bagus tau. Awet muda."

Dia balas, "Bukan makan bawang banyak, badan berbau ke?"



Ye ke? I terus google dan cari khasiat makan bawang tak puas hati sebenarnya 




- Boleh merawat batuk dan asma
- penghalang kanser *bagus*
- percepatkan pembekuan darah
- melawaskan pembuangan air kecil, haid dan singkirkan batu karang *bagus bagus*
- turunkan tekanan darah

Lah, takde pun cakap pasal awet muda dengan badan cepat berbau tuh? @_@


Disebabkan meng'google', maka dapat cari petua/tips untuk singkirkan kahak sekarang kan musim batuk jadi tekak I ni macam ada sakit gatal-gatal miang gitu

- Bawang dihancurkan dan campur dengan air limau lalu diminum

(Sanggup ke? Macam buat tekak rasa kembang je)




Dah siap masak, housemate masak telur dadar *pun letak bawang gak*

Maka, marilah kita makan bawang supaya kita hidup lebih sihat:)

7 comments:

  1. aaaauuuuuwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.....khasiat bawangggg.....panaz!!!!!!!!!!!!....hk hak hak.....

    ReplyDelete
  2. hahahaha.sib baek I tak masukkan pic u. kalau tak, lg PANAZZZZZ

    ReplyDelete
  3. huhauhauhauhuahuahuha.....
    no..no...no...no...

    ReplyDelete
  4. Salam

    yummy ! sedapnya..urm..rase lapar lak..huhu

    ReplyDelete
  5. bg address. nnt kita hantarkan. hahaha

    ReplyDelete
  6. hehehe thanks for sharing dear..

    meh ke rumah..
    ~monday blues~
    keep in touch ye..♥♥♥

    ReplyDelete
  7. dda ly, da jenguk da umah:)
    yup, keep in touch..*_*

    ReplyDelete

nak komen? silalah. terima kasih daun keladi, senang-senang komen lagi:)